zaterdag 22 september 2012

Spouw isolatie: steenwol bijvullen met schuim door Iso-team in Weezenhof

In ons energie besparings project Weezenhof, een project voor en door bewoners, was een van de grote vragen: wat doen we met de spouw.
De spouw van onze voormalige huurhuizen gebouwd in 1972 is gedeeltelijk geisoleerd met steenwol. Maar meerdere bewoners hebben vastgesteld (bij verbouwingen) dat die steenwol is gezakt.
Zelfs spouwen die daarna nogmaals zijn bijgevuld zijn weer gezakt. En dan ontstaan dus kou-lekkages met als resultaat zoiets als een vijver met een lek: veel warmte stroomt in praktijk gewoon naar buiten.

Dus wat te doen? Er zijn twee oplossingen:
  1. Haal de hele spouw leeg en vul die opnieuw (meestal met verlijmde eps-parels). Dat is de beste oplossing, maar prijs/resultaat verhouding is hoog (het is dus erg duur, boven de 5000€)
  2. Vul de steenwol bij met schuim die onder druk erbij wordt gespoten en dan uithard. Op die manier vul je alle gaten in de steenwol op en ook alle plekken waar de steenwol nooit is gekomen (bijvoorbeeld bij de kozijnen).
We hebben voor het tweede gekozen. Ook omdat de kosten minder zijn dan die bij 1. Een hoekhuis bijvullen met schuim kost 1982€ (119m2 met aminotherm, Lambda waarde 6cm = 0,032 R-waarde 1,88).
De gekozen leverancier (keuze uit twee) was Iso-team uit Bocholt (net over de grens in Duitsland).
Daar hebben we geen spijt van: de mannen hebben verstand van zaken bleek ook bij de uitvoering. Ze kunnen prima uitleggen waarom ze muurtje A wel doen, muurtje B niet en waarom ze daar wel boren en ergens anders niet.

Hieronder hoor en zie je het schuim de spouw vullen tot in de kleinste gaatjes:



Hoe gaat dat dan allemaal in zijn werk? Zie hieronder dus!

Ten eerste komt er een verbazend klein busje aangereden waar verbazend veel mensen uitkomen.
Klein busje, helemaal geen grote vrachtwagen wat we wel hadden gedacht

Daarna wordt er een uur of wat flink geboord: mooi onder elkaar in de voegen keurige gaatjes om de zoveel stenen.


Boren dus

Een boorgat van dichtbij

Mooi om de 4 stenen een gat

Ook gaten beneden bij de berging zoals je ziet
 Daarna wordt een slang uitgerold en begint het vullen met wit schuim. Ze vertelde dat het van stikstof is gemaakt en dat je het uitgeharde schuim kunt fijnwrijven en als mest in de tuin zou kunnen gebruiken.

Bijvullen spouw met schuim gaat door vrij kleine slangen. Geen stijger nodig.


Hiernaast zie je het uit de zijmuur komen


Terwijl het schuim wordt ingepompt zie je het op andere plekken uit de muur komen: bewijs dat het echt goed opvult, zonder koude-lekken

Die spouw zit dus goed vol. Je ziet hoe het gaatje nu ook weer dicht is gemaakt met cement

Ook hier zijn die kleine kieren nu opgevuld
Goed geïsoleerd dus nu dit raam




 Dit zou dus ook heel goed het einde van muizenoverlast kunnen zijn: ze kunnen niet tegen het eten van dit spul werd gezegd. Maar goed daar gaat het niet om.

Bedankt ISO-team !







   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten